Kontakt
Mierzyn 17, 13-334 Łąkorz
Młoda kapusta to warzywo sezonowe, na które wielu z nas każdego roku czeka z utęsknieniem. Gdy robi się ciepło, na plantacjach pojawiają się pierwsze główki wczesnej kapusty. Jest ona nieco delikatniejsza w smaku niż klasyczna kapusta biała i ma lekko słodkawą nutę, którą można wyczuć również po ukiszeniu. Sezon na młodą kapustę kiszoną to moment, w którym pojawia się ona na stołach nie tylko w porze obiadowej czy podczas kolacji, ale bardzo często również stanowi urozmaicenie dań z grilla. Wykonane z niej surówki doskonale komponują się z grillowanym mięsem oraz rybą. Ten rodzaj kapusty różni się nawet wyglądem od klasycznych kiszonek. Jest delikatnie zielona, dzięki czemu prezentuje się bardzo świeżo i lekko.
Czy tak przygotowana kapusta może się pochwalić licznymi właściwościami prozdrowotnymi, jak jej starsza koleżanka, kapusta kiszona? Przede wszystkim młoda kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu ma duży wpływ na nasz układ immunologiczny. Dodatkowo znajdziemy w niej także witaminy A, B, E i K, kwas foliowy, żelazo, mangan, potas, wapń, miedź oraz siarkę. Spożywanie jej zatem może zapobiegać niedokrwistości oraz wspierać funkcjonowanie całego organizmu. Co ważne, w młodej kapuście znajdują się także substancje uznawane za przeciwnowotworowe
Młoda kapusta to jedno z warzyw, które sprzyja procesom odchudzania. Jest bardzo mało kaloryczne, a przy tym pobudza układ trawienny, przyspieszając zachodzące w nim procesy.
Z jedzeniem kapusty powinny niestety uważać osoby z chorobą Hashimoto, warzywo to bowiem może ograniczać przyswajanie przez organizm jodu. Nie zaleca się w takich przypadkach spożywania go w nadmiernej ilości.
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej – prawdziwy wiosenny hit! Najlepiej smakuje na żeberkach z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy. Do wywaru mięsno-warzywnego wystarcz dodać drobno poszatkowaną kapustę (dobrze sprawdzi się ta z dodatkiem marchewki) i gotować do miękkości. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę i dodaj je do gotowej zupy. Można ją również odrobinę zagęścić mąką. Poza solą i pieprzem polecamy dodać majeranek.
Bigos z młodej kapusty kiszonej – kolejna klasyka gatunku. Obok kapusty kiszonej warto tu sięgnąć także po młodą białą kapustę. W głębokim garnku podsmaż kiełbasę i wędzony boczek pokrojone w kostkę. Dodaj do mięsa świeżą, poszatkowaną drobno kapustę, przesmaż kilka minut, dodaj kapustę kiszoną. Po kolejnych kilku minutach wlej do garnka 1–2 szklanki wody, dopraw solą (pamiętaj, że kapusta kiszona jest już słona), pieprzem, zielem angielskim, majerankiem, liściem laurowym, zamieszaj, przykryj i duś całość przez około 30 minut. Co jakiś czas mieszaj, a w razie potrzeby dolewaj wodę. Bigos z młodej kapusty fantastycznie smakuje z dodatkiem świeżych pomidorów lub niewielkiej ilości passaty.
Surówka z młodej kapusty kiszonej i ogórka – szybka i pyszna surówka do wiosennego obiadu. Wystarczy zmieszać kapustę z pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem, dodać koperek, cebulę dymkę lub szczypiorek, odrobinę majonezu, oliwy, soli i pieprzu. Ciekawą alternatywą będzie zastąpienie świeżego ogórka małosolnym startym na dużych oczkach. Pamiętaj, by dać surówce minimum 15 minut na połączenie się składników.
Krokiety z młodą kapustą kiszoną – nieco bardziej czasochłonne danie, lecz można je przyrządzić w większej ilości i zamrozić. Do farszu poza kapustą potrzebne są pieczarki, cebula, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Na oleju lub maśle klarowanym podsmaż pokrojone drobno albo starte na tarce pieczarki oraz drobno posiekaną cebulę. Odsączoną i poszatkowaną kapustę wrzuć do osobnego garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez ok. 1 h. Ponownie ją odsącz i wyłóż na patelnię do pieczarek z cebulą. Dopraw do smaku, przesmaż, aż wszystkie składniki się połączą. Farsz tradycyjnie należy zawinąć w naleśniki, obtoczyć w panierce i usmażyć.
Poza tym, że z młodej kiszonej kapusty można wyczarować szybkie, smaczne oraz zdrowe dania, doskonale smakuje ona także jako dodatek do hot-dogów, hamburgerów, tortilli czy pity.
Region warmińsko-mazurski słynie z doskonałej domowej kuchni, a kapusta zajmuje w niej istotne miejsce. To dlatego wiemy, jak ją uprawiać i przyrządzać, by wydobyć z niej to, co najlepsze. Tradycje kulinarne są dla nas równie istotne, co nowoczesna technologia. Zachęcamy do rozsmakowania się w młodej kapuście kiszonej i włączania jej do codziennych posiłków w trakcie sezonu.