Blog

2023-04-20

Odkryj smak ogórków małosolnych podczas sezonu grillowego

W maju można cieszyć się zapachem bzu i konwalii, smakiem pierwszych truskawek i wspaniałymi doznaniami grillowymi, które dodają temu miesiącowi jeszcze więcej uroku. Rozpoczęcie sezonu grillowego cieszy jeszcze bardziej osoby, które uwielbiają eksperymentować z nowymi smakami i przekąskami, dzięki czemu mamy tyle przepysznych inspiracji. Wiele z nich zawiera ogórki małosolne, tradycyjny polski przysmak, który nie tylko świetnie sprawdzi się podczas letnich spotkań, ale również doda charakteru każdemu daniu. W aktualnym artykule przybliżymy Ci właściwości zdrowotne tego pysznego warzywa oraz przedstawimy kilka pomysłów, jak wykorzystać ogórki małosolne podczas sezonu grillowego.

Właściwości zdrowotne ogórków małosolnych

Ogórki małosolne są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Ogórki małosolne przez krótki czas kiszenia nabierają mnóstwo właściwości odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, E, K oraz A i C, wśród minerałów możemy wymienić: potas, magnes, wapń, miedź czy cynk. Tak jak wszystkie kiszonki są doskonałym źródłem naturalnych probiotyków. Ponadto ogórki małosolne są źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości oraz pobudza perystaltykę jelit, co pomaga usuwać z organizmu szkodliwe toksyny.

Bogactwo składników odżywczych zawarte w ogórkach małosolnych wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu, wzmacniając odporność, usprawniając metabolizm i dostarczając niezbędnych mikroelementów. Ogórki małosolne posiadając w swoim składzie antyoksydanty, hamują działanie wolnych rodników, przez co wpływają na spowolnienie procesów starzenia skóry i  ochronę przed rozwojem nowotworów.

Warto włączyć ogórki małosolne do codziennego menu, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, ze względu na ich bogactwo witamin i minerałów. Od najmłodszych lat można kształtować nawyk jedzenia ogórków małosolnych jako lekkostrawnej i niskokalorycznej alternatywy dla słodkości. Istotne jest także podkreślenie, że zalewa do ogórków małosolnych zawiera mniej soli niż zalewa do ogórków kiszonych, co może mieć znaczenie dla osób, które z powodu nadciśnienia tętniczego, czy chorób nerek powinny ograniczać spożywanie wszystkich kiszonek.

Ogórki małosolne w roli głównej podczas sezonu grillowego

Podczas sezonu grillowego warto wykorzystać ogórki małosolne w różnych potrawach. Oto kilka inspiracji, które pozwolą na rozbudzenie waszej wyobraźni w tworzeniu kulinarnych arcydzieł:

Sałatka z ogórkami małosolnymi – połącz pokrojone ogórki małosolne z grillowanymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia czy bakłażan. Dodaj pokrojoną cebulę, świeży koperek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Bardziej sycącą wersję sałatki uzyskasz poprzez dodanie grillowanego tofu. Sałatka ta może stanowić doskonały dodatek do grillowanego mięsa lub ryb.

Sos tzatziki z ogórkami małosolnymi – ogórki małosolne, rzodkiewkę i opcjonalnie ogórek świeży zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, odciśnij. Następnie połącz jogurt naturalny lub grecki z: oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koprem. Dadaj wcześniej przetarte składniki, wymieszaj. Ten orzeźwiający sos jest ciekawą formą urozmaicającą smak grillowanych kawałków mięsa, warzyw i pieczywa, dodającą im lekkości.    

Kanapki z ogórkami małosolnymi – grillowane pieczywo połącz z twarogiem, szczypiorkiem i ogórkami małosolnymi. Dodaj również plasterki grillowanego kurczaka, łososia lub warzyw. Tą smaczną i sycącą przekąskę, która zyska orzeźwienie, dzięki chrupiącemu i soczystemu ogórkowi małosolnemu, możesz podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi. 

Szaszłyki z ogórkami małosolnymi – szaszłyki tworzymy w różnych odmianach, łącząc ze sobą: ogórki małosolne, kawałki sera lub tofu, czerwoną cebulę, paprykę, cukinię, pomidorki koktajlowe i pieczarki. Przygotowane szaszłyki skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawami, a następnie grilluj do momentu, aż warzywa zaczną się rumienić. To kolorowa i smakowita przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Krewetki z ogórkami małosolnymi – skrop krewetki oliwą z oliwek, opcjonalnie posyp solą i pieprzem, następnie grilluj na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony. Podaj z pokrojonymi drobno ogórkami małosolnymi, sokiem z cytryny i natką pietruszki.

To tylko kilka przykładów, jak wykorzystać ogórki małosolne w potrawach na grillu. Możliwości jest wiele, warto eksperymentować, aby odkryć swój ulubiony sposób na wykorzystanie tego tradycyjnego polskiego przysmaku

Bez względu na preferencje kulinarne, tradycyjne czy nowoczesne, ogórki małosolne stanowią doskonałą propozycję urozmaicenia menu podczas sezonu grillowego. Ich wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne sprawiają, że warto włączyć je do swojego codziennego menu. Zachęcamy również do wypróbowania naszych ogórków małosolnych (link), korzystając z wcześniej przedstawionych inspiracji na wykorzystanie ich w potrawach grillowanych. Niech smak tradycji wzbogaci Wasze kulinarne doświadczenia i zainspiruje do eksperymentowania w kuchni!

Kontakt

Mierzyn 17, 13-334 Łąkorz

Kontakt